Pieņēmumi par nekustamo īpašumu tirgu 2013. gadā

2012, 06. decembrī

Kompānija Balsts šomēnes izsaka pieņēmumus par nekustamo īpašumu tirgu 2013. gadā. Prognozējam, ka nenotiks krasas izmaiņas, jo vēl joprojām jūtamas krīzes sekas. Iespējams 5% darījumu pieaugums, kas skaidrojams ar masu medijos izskanējušo ziņu par vidējās darba algas paaugstināšanos līdz 485 latiem. Tā kā Latvijas iedzīvotāju finansiālā stabilitāte pamazām pieaugs, tad paaugstināsies arī potenciālo kredītņēmēju skaits, kā rezultātā vairāk cilvēkiem būs iespēja iegādāties sev vēlamo dzīvojamo platību.

Cenu svārstības 2013. gada pirmajā ceturksnī krasi nemainīsies, jo tie ir tā sauktie "klusie mēneši". Tomēr, sākot ar otro ceturksni, mājokļu cenu kāpums atkal atgūs savu lēno pieaugumu tempu. Prognozējams, ka tas varētu paaugstināties līdz 5%. Kāpumu veicinās pieprasījums pēc jauniem un kvalitatīviem dzīvokļiem jaunajos projektos un Rīgas centrā, jo padomju laika bloka mājās pircēju vajadzībām atbilstošu īpašumu piedāvājums joprojām būs nepietiekams.

Ņemot vērā novecojušo Rīgas dzīvojamo fondu, jauno dzīvokļu īpatsvaram kopējā darījumu skaitā ar nekustamo īpašumu būtu jāpieaug. Celtniecība pamazām sāk attīstīties un ir iesākti vairāki jaunie projekti, kuri paredzēti nodošanai ekspluatācijā uz 2013. gadu. Kā piemēru var minēt SIA "YIT Celtniecība" deviņstāvu projektu Akācijas ielā 6, "New Europe Real Estate" māju kompleksu "Ungura Nami", kā arī "Dekarta Property" projektus Kalnciema ielā 2 un Skolas ielā 17.  Nākamgad Rīga būs vairāk nodrošināta ar labiekārtotiem un mūsdienīgiem dzīvokļiem. Līdz 2015. gadam arī plāno pabeigt darījumu un dzīvojamā rajona projektu "Ezerparks", kurš radīs ne tikai jaunas dzīvojamās platības, bet arī biznesa iespējas.

Novembra mēnesī dzīvokļu cenu tirgus pārskatā notikušas nelielas svārstības - Rīgas mikrorajonos, centrā un jaunajos projektos ir vērojams gan neliels pieaugums, gan kritums. Ķengaragā, Pļavniekos, Purvciemā, Juglā un dzīvokļiem centrā raksturīgs 0.34 - 0.54% cenu kāpums. Taču Ziepniekkalnā, Zolitūdē un Mežaparkā cenu kritums svārstās no 0.34 - 0.64%. Šomēnes Balsts indekss pieaudzis un sasniedzis 129 punktus.

Balsts, 06.12.2012.