Investori gaida stabilizāciju

2009, 23. martā

Pēc atgriešanās no starptautiskā nekustamā īpašuma foruma MIPIM, Db lūdza tās apmeklētājus no Latvijas dalīties iespaidos un secinājumos par redzēto un dzirdēto.

Visi mācās Colliers International vadošais partneris Baltijā un Baltkrievijā Mihails Morozovs:
Nevarētu teikt, ka tirgus ir atdzīvojies, taču pamazām cilvēki atgriežas pie konstruktīvām sarunām, kā tirgus attīstīsies nākotnē, kādas ir iespējas. Šobrīd priekšroka tiek dota «vecajai» Eiropai, un arguments ir stabilāka, caurskatāmāka ekonomika. Izskanēja, ka Rietumeiropā īpašumos šogad tiks ieguldīti aptuveni 50 miljardi eiro, taču tas neattiecas uz "jaunās" Eiropas valstīm. Pārāk liels ir šo valstu risks. "Jauno" Eiropu topā ir nomainījusi Lielbritānija, Vācija, kā arī Francija un Itālija.
Pozitīvi — cilvēki domā par fundamentālām vērtībām — nevis kvadrātmetru skaitu, bet par kvalitāti. Tika diskutēts par īpašumu vērtēšanu. Visi pašlaik iziet «milzu universitāti».

Gribētu atlaides Sorainen partneris, zvērināts advokāts Ģirts Rūda:
Arī nekustamā īpašuma jomā visā pasaulē ir iestājusies "jaunā kārtība": ir ļoti grūti saņemt finansējumu; investori, kam ir savi līdzekļi (pensiju fondi u.c.), ir vai nu pilnīgi apturējuši savus ieguldījumus vai tos veic drošākās valstīs (piemēram, Vācijā); tomēr joprojām ir ļoti būtiska starpība starp pārdevēja un pircēja vēlmēm; bizness fokusēsies valstu un pilsētu aktīvajā centrā (galvaspilsētās un galvenajās ielās, kā arī iepirkšanās centros). Visbeidzot, visu ietekmē patērētāju un tirgus dalībnieku uzticības krīze, kas nozīmē strauju ieņēmumu kritumu gan iznomātājiem, gan bankām Baltijas valstīs. Pagaidām Skandināvija un lielākas Centrāleiropas valstis vēl nav izjutušas tik straujas izmaiņas, kādas tās ir bijušas Latvijā. Bankas vēl nav uzsākušas plašu parādu piedziņu un īpašumu izpārdošanu, līdz ar to cenu kritums ir ticis ierobežots.
Pēc Jones Lang LaSalle datiem, Eiropā tiešās investīcijas nekustamajos īpašumos 2008.gadā sasniedza aptuveni 110 miljardus eiro, kas ir gandrīz divas reizes mazāk nekā iepriekšējā gadā. Arī Baltijā nav bijuši lieli darījumi pēdējos sešos mēnešos, un sagaidāms, ka tirgus risku dēļ lielie investori neatgriezīsies tuvākos 2 — 3 gadus, ja vien projekti netiks piedāvāti ar ļoti lielām atlaidēm, salīdzinot ar 2007. — 2008.gada līmeni. Visiem tirgus dalībniekiem ir jādomā par izdzīvošanas stratēģiju un darbībām, kas jāveic, lai aizsargātu savu biznesu vissliktākā scenārija iestāšanās gadījumā.

Rīga ir «kartē» Māris Jānis Oga, Base Consulting partneris:
Gandrīz visas vietas MIPIM bija aizņemtas, gandrīz visi stendi bija ļoti labā kvalitātē, taču ierastās burzmas nebija. Izteikti maz bija atsevišķu attīstītāju projektu. Galvenā dzīvība bija lielo pilsētu vai reģionu (arī — pārrobežu) stendos. Rīgas izvēlētais stenda princips — pilsēta plus partneri — ir pareizs. Problēma bija ar realizāciju - neskatoties uz finansiālajām "raganu medībām", daudz lietderīgāk būtu bijis, ja pilsētai būtu ļauts finansēt vairāku partneru dalību stendā un varbūt pat veidot kopīgu Baltijas pilsētu konceptu. Atdeve ilgtermiņā būtu jūtama. Žēl garām palaistās iespējas pacelt pilsētas PR uz citu rēķina — Bordo mērs, kas apmeklēja Rīgas stendu, bija kādreizējais Francijas premjerministrs Alēns Župē. Ja būtu pretī Rīgas mērs, presē būtu ne viens vien foto un oficiālā protokola pozitīvās atsauksmes...
Pēdējos gadus toni noteica attīstītāju bieži vien no realitātes atrautie projekti, bet tagad — infrastruktūra. Valstis un pilsētas, kam ir līdzekļi, lai šādus projektus virzītu, pagaidām būs prožektoru gaismā.

Izdevās aprunāties ar "lielkalibra" spēlētājiem. Nevarētu gan teikt, ka ES visātrāk rūkošās ekonomikas un pirmās kritušās valdības fons izraisītu investoru sajūsmu un karstu vēlmi ko darīt mūsu platuma grādos. Tas, ka tomēr tur bijām, šoreiz deva krietni lielāku pozitīvo efektu — pretēji dažu valsts ierēdņu izteikumiem, neesam no pasaules kartes izdzēsti.

Spekulanti pazuduši SIA New Europe izpilddirektors Jānis Stakens:
MIPIM pierādīja, ka nekustamā īpašuma nozare joprojām ir viens no investīciju instrumentiem. Šobrīd tiek meklēti jauni atskaites punkti un jaunas sadarbības formas, kas būs dzīvotspējīgas pēc finanšu krīzes. Ja skatāmies uz pārstāvēto uzņēmumu kopumu šajā forumā, kompetences līmenis ir bijis augstāks nekā iepriekšējā gada izstādē — investori, ar ko ir sanācis runāt, spēj ilgtermiņā plānot savu darbību nozarē un vērtēt projektus ilgtermiņā, nevis tikai spekulatīvi. Iepriekš par "drošības zonām" uzskatītie reģioni un valstis ir pēkšņi zaudējušas savas "miera ostas" statusu.

Publicēts: 23.03.2009
Autors: Ingrīda Drazdovska Ingrida@db.lv, 67084452