Iesaistās konkurencē par maksātspējīgo nerezidentu

2011, 10. oktobrī

Projekta nosaukums ir Baltezera pērle, un tas tiek pozicionēts kā biznesa klases mazstāvu daudzdzīvokļu komplekss. Pašlaik vēl notiek projektēšana, bet, iespējams, jau novembrī varētu sākt objekta t.s. nulles cikla būvniecību. Konkurss par būvniecības darbu veikšanu vēl nav bijis, informēja SIA New Europe investoru attiecību vadītāja Inese Jureviča. Tāpat šobrīd notiek pārrunas par projekta būvniecības finansējumu, projektā ir plānots ieguldīt arī akcionāru kapitālu.

Projekts ir neliels, tajā paredzēti 65 dzīvokļi, lielākā daļa būs ar skatu uz ezeru. «Šobrīd vērojam interesi gan no vietējo pircēju puses, gan no ārzemnieku puses, kuru mērķis ir iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā,» viņa teica.

Kompānija esot noslēgusi dažus priekšlīgumus par mājokļu iegādi topošajā ēkā. Dzīvokļu realizācijai tā ir piesaistījusi augstvērtīgu nekustamo īpašumu tirdzniecības kompāniju Baltic Sotheby’s International Realty.

Projektu izstrādājis arhitektu birojs AB3D Jura Mitenberga vadībā. Savulaik tas ir ieguvis atzinību - konkursa The MIPIM Architectural Review Future Project Awards otro godalgu vērienīgās nekustamā īpašuma izstādes MIPIM ietvaros.

Projekta gaitā paredzēts izbūvēt arī saunu kompleksu, bāru, jahtu klubu, fitnesa zāli u.c. Attīstītājs ir pētījis šādu biznesa klases ēku piemērus Eiropā, un Latvijā cer izveidot miniatūru versiju, viņa apgalvo.

Alternatīva Jūrmalai

Lai gan kompānija ir sākusi vairākus projektus, tā aktīvāk virza tieši Baltezera pērli, jo ir reāls pieprasījums pēc augstvērtīgiem dzīvokļiem. «Šis ir arī vienīgais segments tirgū, kur ir saskatāma pozitīva dinamika - darījumu skaits pieaug, turklāt piedāvājums šajā segmentā ir šaurs un viendabīgs,» uzskata I. Jureviča.

Dzīvokļu platības ir no 76 līdz pat 250 kvadrātmetriem. Lielākās platības apartamenti esot rezervēti. Šobrīd vidējā dzīvokļa cena ar pilnu apdari Baltezera pērlē ir 2500 eiro/m2 (bet tā varētu palielināties). Pēc I. Jurevičas domām, tā esot konkurētspējīga, ņemot vērā ēkas kvalitāti, infrastruktūru un atrašanās vietu. Turklāt Jūrmalā vidējā cena jaunajos projektos ēkās bez jebkādas infrastruktūras esot ap 3000 eiro/m2.

Kritiski par plāniem

Iegādāties apartamentus šajā projektā kompānija ir piedāvājusi arī tiem ārzemniekiem, kas vēlas iegūt uzturēšanās atļauju. Pircēji, kas ir gatavi tērēt virs 200 tūkst. eiro, augstu vērtējot vidi, kur atradīsies īpašums, atpūtas kvalitāti. Jūrmala vairs nav nekāds jaunums vai eksotika šādam pircējam, saka I. Jureviča.

Iniciatīvu paaugstināt īpašuma pirkšanas cenas slieksni līdz 250 - 500 tūkst. latu ārvalstniekiem, kas vēlas pret šāda veida ieguldījumiem iegūt termiņa uzturēšanās atļauju, viņa uzskata par ekonomiski nepamatotu. «Dzīvokļu cena mūsu projektā jau tagad pārsniedz pašreizējo slieksni 100 tūkst. latu, tāpēc tas nav pārlieku aktuāli. Taču jāsaprot, ka tie ārzemnieki, kas skatās, piemēram, uz 250 tūkst. latu vērtiem dzīvokļiem, izvērtē alternatīvas Toskānā, Kannās vai Nicā, līdz ar to konkurence par šādiem pircējiem Latvijai būtu nesalīdzināmi asāka,» viņa spriež. Pašreizējie 100 tūkst. latu ir viegli «paceļama» cena diezgan plašam Krievijas iedzīvotāju slānim.

Nākamgad ekonomiskie

SIA New Europe pārvalda Lielbritānijā reģistrētas kompānijas New Europe Real Estate Ltd aktīvus Latvijā un citās Baltijas valstīs un virza projektu attīstību. Šī kompānija tikusi saistīta ar Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga aktivitātēm nekustamā īpašuma jomā.

Pēc kompānijas mājas lapā norādītās informācijas, SIA New Europe pārvaldīšanā nodotās zemes kopējā platība patlaban ir ap 40 ha. Fonda pārvaldāmo aktīvu tirgus vērtība, neņemot vērā piesaistīto parāda finansējuma apjomu, pārsniedz 100 milj. eiro.

I. Jureviča sacīja, ka šobrīd SIA New Europe ir vairāki projekti dažādās attīstības stadijās. Vērienīgākais ir teritorijas attīstības projekts Ezerparks Rīgā starp Mežaparku un Čiekurkalnu, kura ietvaros uzņēmums ir paredzējis attīstīt ekonomiskās klases dzīvokļus. Pašlaik notiek šo ēku tehniskā projekta izstrāde.

«Dzīvokļus plānojam sākt būvēt nākamgad. Uzskatām, ka ir ekonomisks pamats kvalitatīvu jaunu projektu attīstībai, kuri ir mērķēti uz iedzīvotājiem ar vidēji lieliem ienākumiem,» viņa teica. Paredzētās dzīvokļu platības ir 50-70 m2, bet cena 1300 - 1500 eiro/m2.

Jāatgādina, ka Ezerparka ietvaros ir paredzēts būvēt arī VID administratīvo kompleksu.

Saturs © 1995-2011 Izdevniecība "Dienas bizness", SIA
Visas tiesības paturētas