Dzīvokļu būves un iegādes konkursi raisa interesi

2010, 16. jūlijā

Rīgas pilsētbūvnieka aktivitāte varētu ietekmēt norises mājokļu tirgū
Šobrīd Rīgas pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks ir izsludinājusi divus nozīmīgus konkursus, kas saistīti ar tās grandiozajiem plāniem pašvaldības dzīvojamā fonda attīstībai. Viens paredz 5000 jaunu dzīvokļu projektēšanu un būvniecību septiņās Rīgas teritorijās, bet otrs - ekonomisku dzīvokļu iepirkumu gatavās vai būvniecības stadijā esošās ēkās. Tiesa, iepazīstoties ar konkursa nolikumu, aptaujātie būvniecības un nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki norādīja, ka rezultāts var nesasniegt cerēto. Vienlaikus viņi akcentēja, ka šī sabiedrība var ietekmēt norises tirgū.

Grib mazus, lētus
Rīgas pilsētbūvnieks vēlreiz mēģinās iegādāties ekonomiskus dzīvokļus Rīgā: līdz šā gada 20. augustam pretendenti var iesniegt piedāvājumu konkursam "Par pabeigtu vai būvniecības stadijā esošu dzīvojamo māju ekonomiski izdevīgākā piedāvājuma atlasi". Pašvaldības vajadzībām plānots iegādāties 100 līdz 250 dzīvokļus. Konkursa nolikumā teikts, ka katrā ēkā jābūt ne mazāk par 60 dzīvokļiem un ne mazāk par pieciem stāviem. Dzīvokļiem jābūt ar pilnu apdari, ieskaitot sanitārtehniku, gāzes vai elektrisko plīti. Mājai vai mājām jāatrodas Rīgas administratīvajās robežās. Ēkai jābūt nodotām ekspluatācijā ne agrāk kā 2009. gadā. Tomēr konkursā var tikt pieteiktas arī būvniecības stadijā esošām ēkās, rekonstruējami nami.
Vēlams, lai īpašumā būtu vairāk par 50% vienistabas dzīvokļu, 30% būtu divistabu dzīvokļi, bet trīs un četru istabu dzīvokļu nebūtu vairāk par 20%.
Attiecībā uz dzīvokļu platību optimālais lielums tiek minēts vienas istabas dzīvokļiem - 30 m2 (un ne vairāk par 50 m2), divu istabu dzīvokļiem - 45 m2 (65 m2), trīs istabu - 65 m2 (85 m2) un četru istabu dzīvokļiem - 80 m2 (90 m2).
Skeptiski
"Kad uzņēmēji neoficiāli runā ar mums, izskan, ka ir labas, lētas mājas. Kad iepriekš izsludinājām iepirkumu, aina izrādījās cita. Ņemot vērā to, ka ik pa laikam mūs aicina paskatīties, vai tiešām nav reāli atrast piemērotas mājas, rīkosim jaunu konkursu. Iepirkums ir vienīgais veids, lai noskaidrotu patieso ainu tirgū. Varbūt tiešām tajā ir ekonomiskās klases dzīvokļi, un tā mēs varētu ietaupīt uz būvniecības procesu," sacīja pašvaldības SIA Rīgas pilsētbūvnieks valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters. Viņš piebilda, ka pirmajā iepirkumā esot nācies saskarties ar kvalitātes problēmām, un to varot izslēgt, pašiem būvējot.

Piedāvājums niecīgs
"Gatavu dzīvokļu iepirkumu konkursā mēs nepiedalīsimies, jo neesam būvējuši gluži sociālajām vajadzībām piemērotus mājokļus," sacīja SIA Merks ģenerāldirektors Ivars Geidāns. Arī viņš uzskata, ka tirgū būtu diezgan grūti atrast ekonomiskus dzīvokļus, jo aktīvas būvniecības laikā bija citas pircēju prasības - dzīvokļi ir ar citādiem plānojumiem, nekā ekonomiskie mājokļi, to ekspluatācijas izmaksas droši vien arī būs citādas. "Šis tas no lētā gala tika piedāvāts tirgū, bet es tādus nevienam neieteiktu iegādāties. Domāju, ka drīzāk šādām vajadzībām mājokļi būtu jābūvē no jauna," viņš sacīja.
Nekustamā īpašuma attīstīšanas kompānija SIA New Europe nesen veica jauno projektu tirgus pētījumu, kurā tāpat secināja, ka ekonomisku dzīvokļu piedāvājums esot ierobežots.
Ja aplūko gatavus projektus, kas nodoti ekspluatācijā 2009. gadā un vēlāk, Rīgas pilsētbūvnieka prasībām atbilstošu projektu Rīgā faktiski nav, sacīja uzņēmuma investoru attiecību vadītāja Inese Jureviča. Tur dzīvojamās platības cenas šobrīd nav ne tuvu ekonomiskajam segmentam vai arī šie projekti ir daļēji izpārdoti. Vairākumā ēku, kas būvētas t.s. treknajos gados, ekspluatācijas un komunālie maksājumi būs nesamērīgi lieli potenciālajiem pašvaldību māju iedzīvotājiem.
Arī kompaktu dzīvokļu skaits projektos, kas ir būvēti treknajos gados ir ļoti ierobežots. Vēl jo vairāk - nav skaidrs, kur varētu atrast Latvijā īpašumus, kuros 50% ir vienas istabas dzīvokļi.
Viņa prognozē, ka ticamākais scenārijs būtu puspabeigto ēku rekonstrukcija vai jaunas būvniecības pasūtījums atbilstoši specifiskajām Rīgas pilsētbūvnieka prasībām.
Vajag aktīvāk
Tikmēr SIA New Europe valdes priekšsēdētājs Gundars Bojārs piebilda, ka, viņaprāt, Rīgas pilsētbūvniekam būtu jābūt aktīvam spēlētājam dzīvokļu tirgū. Tam ir iespēja kļūt par noteicošu spēku tieši ekonomisko dzīvokļu piedāvājuma palielināšanā Rīgā.

Arī kompānijas Nira fonds valdes locekle Jevgēņija Markova domā, ka Rīgas pilsētbūvnieka darbība un lēmumi var būtiski ietekmēt tirgu. Piemēram, ja šī sabiedrība «izņem» no tirgus nerealizētos projektus kā konkrētajā iepirkuma konkursā, tas nenoliedzami veicinātu jaunu dzīvojamo māju būvniecību, jo kreditēšana pamazām atjaunojas un pieprasījums pēc jauniem mājokļiem tomēr esot.
Sabiedrībai būtu jāturpina iepirkt mājokļus, ja to cena ir zemāka par būvniecības izmaksām. Pēc J. Markovas domām, projektu īpašnieki būtu gatavi gan pabeigt dzīvokļus, gan tos modificēt atbilstoši prasībām.

Izvēle ir
Komentējot dzīvokļu iepirkumu konkursu, viņa bija optimistiski noskaņota, paužot, ka rezultāts noteikti būšot pozitīvs. Arī viņa pieļauj, ka, visdrīzāk, varētu būt runa par būvniecības stadijā esošajiem projektiem. Tajā pašā laikā viņa pati saskaitīja vairākus projektus, kas puslīdz varētu atbilst konkursa prasībām, jeb ap 900 dzīvokļiem. Piemēram, Dzimtā sēta 7 Kaivas ielā vai Dzimtā sēta 9 Salnas ielā. 57 dzīvokļu māja ir Ķengaragā Rasas ielā - iespējams, to varētu pārbūvēt un iegūt nepieciešamos 60 dzīvokļus. Imantā tiek pabeigta māja Metropolia kompleksā. Tā gan īsti nav pieskaitāma ekonomiskajai klasei. Arī Dzimtās sētas gadījumā jāpiemin, ka šo projektu attīstītājs ir atzīts par maksātnespējīgu un īpašumus pārņem banku īpašumu uzņēmumi. J. Markova norādīja, ka viss ir atkarīgs no paša attīstītāja nostājas un neapšaubāmi lēmumu pieņemšanas procesā ir svarīga arī to kreditējošo iestāžu nostāja.

Arī bankas
I. Gaters sacīja, ka konkursā var piedalīties ne tikai attīstītāji, bet arī banku meitas kompānijas. "Līdz šim izskanēja, ka bankas labāk nogaidīšot, skatīsies, kas notiks -tās centīsies atgūt savu līdzekļus. Domāju, ka tie privātie attīstītāji, kas ir noturējušies virs ūdens, drīzāk varētu būt konkursa dalībnieki," viņš prātoja.

Saturs © 1995-2010 Izdevniecība "Dienas bizness", SIA
Visas tiesības paturētas