Valsts ieņēmumu dienests (VID) uz jauno administratīvo kompleksu Mežaparkā varētu pārcelties 2014. gadā.

2010, 20th October

Ēkas pasūtītājs SIA Biroju centrs Ezerparks plāno jau nākamajā gadā izsludināt konkursu par būvniecības darbu veikšanu. Tas būšot starptautisks konkurss, taču tajā būs iestrādāti nosacījumi valsts interešu aizstāvībai, piemēram, nolikumā paredzot, ka vismaz 80% darba apjoma būtu jāveic vietējais būvkompānijai, visām izmaksām jābūt publiskām.

Cer būvēt lētāk
Precīzas kompleksa izmaksas varētu būt zināmas pēc būvniecības konkursa noslēguma. Šobrīd SIA Biroju centrs Ezerparks vadītāja Baiba Fromane rēķina, ka aptuvenās izmaksas varētu būt ap 50 milj. eiro - krietni mazāk nekā savulaik, t.s. treknajos gados rēķināts (toreiz nosaukti 100 un pat 150 milj. eiro). Projekta realizācijai plānots piesaistīt kredīta līdzekļus. Savukārt valstij projektā vairs nekas neesot jāiegulda. Ņemot vērā, ka ēkai būs stabils ilgtermiņa nomnieks, bankas varētu būt pietiekami atsaucīgas, viņa saka. No būvniecības izmaksām un kredīta nosacījumiem savukārt būs atkarīga telpu nomas maksa, kas varētu būt zemāka par tirgus cenu.

Pašlaik VID struktūras atrodas 14 dažādās ēkās Rīgā. Šīm ēkām ir atšķirīgs tehniskais stāvoklis un ekspluatācijas izmaksas. Ap 60% dienests nomā no privātā sektora, bet 40% telpu - no valsts. VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova akcentē, ka ir apgrūtināta savstarpējā komunikācija, dokumentu aprite kavējas, ir sarežģīta ēku apsaimniekošanas koordinēšana. Atrašanās 14 ēkās rada arī ievērojamus papildu administratīvos un saimnieciskos izdevumus - transportam, ikdienas pastam utt. Atrašanās vienā ēkā ļautu samazināt administratīvās izmaksas, uzlabot VID darba efektivitāti un nodrošināt klientiem augstāka līmeņa servisu.

Iesniegts būvvaldē
Šobrīd ir gatavs jaunās ēkas skiču projekts, kas ir iesniegts saskaņošanai Rīgas pilsētas būvvaldē. Komplekss atradīsies turpat 25 ha lielā jauktas apbūves kvartālā Ezerparks.

Jāteic, ka šis projekts raisījis interesi jau kopš tā iniciēšanas. Plānojot VID reorganizāciju, valdība 2007. gadā bija pieņēmusi lēmumu, ka valstij finansiāli izdevīgāks, kā arī dienesta klientu ērtībai atbilstošāks risinājums būtu vienota VID kompleksa būvniecība. 2008. gadā valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi konkursā uzvarēja bijušā Rīgas mēra, uzņēmēja Gundara Bojāra vadītā SIA Mežaparks SPV, kam turpmāk jāattīsta komplekss. Šis uzņēmums ietilpst holdingā New Europa Real Estate, kas ticis saistīts ar Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga vārdu. Savukārt attīstāmā teritorija starp Čiekurkalnu un Mežaparku piesaukta ar kukuļdošanu saistītajās krimināllietās.

Atgriežoties pie VID ēkas projekta, 2008. gadā ar mērķi uzbūvēt un apsaimniekot biroja ēku VID vajadzībām izveidots kopuzņēmums SIA Biroju centrs Ezerparks. To dibināja Mežaparks SPV (68,5 %) un Valsts nekustamie īpašumi (31,5%). Valsts ieguldīja 3,2 milj. latu, bet Mežaparks SPV - mantisko un naudas ieguldījumu gandrīz 9 milj. latu apmērā. DB jau vēstīja, ka jaunās ēkas attīstība nenotika tik strauji, kā savulaik plānots, ņemot vērā, ka valstij pieejamo finanšu līdzekļu apjoms krasi samazinājies. Mežaparks SPV vadītājs G. Bojārs iepriekš pat solīja pret valsti vērsties tiesā, prasot 21 milj. latu zaudējumu atlīdzināšanu.
Impulss tālākai virzībai

Jānis Stakens, SIA New Europe izpilddirektors, neslēpj, ka kompānijai ir svarīgi realizēt VID administratīvās ēkas projektu Ezerparkā, tādējādi dodot stimulu turpmākai kvartāla attīstībai.

Pašlaik, kamēr stagnē nekustamā īpašuma tirgus, uzņēmums Ezerparkā ierīko infrastruktūru, labiekārto teritoriju, kā arī projektē dzīvojamo apbūvi - ēkas varētu sākt būvēt, iespējams, jau nākamgad.

Līdz šim Ezerparks teritorijas attīstībā jau investēts ap 56 miljoniem eiro.
SIA New Europe investīciju fonds New Europe Real Estate Ltd dibinājis realizējamo projektu pārvaldīšanai (īpašumi ap 40 ha platībā, apjomīgākais projekts ir jau pieminētais Ezerparks).

SIA Mežaparks SPV ir ar to saistītais nekustamā īpašuma uzņēmums. Šī sabiedrība vēl 2008. gadā tika reorganizēta, no tās nodalot sešus uzņēmumus. Ar mikrorajona attīstību pašlaik nodarbojas septiņi uzņēmumi, kuri attīstīs Ezerparka teritoriju atbilstoši tās funkcionālajam sadalījumam.

Pārsvarā remonti
Nav tā, ka dzīve ir pavisam apstājusies, saka Jānis Komisars, valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs, atbildot uz DB jautājumu, kādiem valsts īpašumiem ir atvēlēti līdzekļi tuvākajā nākotnē.
Lielākoties tiek veikti nepieciešamie remonti un uzlabojumi esošajās ēkās. Viņš nosauc trīs apjomīgākos projektus: Rīgas pils atjaunošanu, Daugavpils cietokšņa projekta 1. kārtu policijas vajadzībām, kā arī Cēsu ugunsdzēsēju depo. Tikko pabeigta ēka robežsardzes struktūrām Daugavpilī, turpinās bijušās biržas ēkas atjaunošana un restaurācija. Trešais objekts - vecās pārvaldnieku mājas atjaunošana Turaidas muzejrezervātā. Projektu īstenošanai VNĪ meklē resursus, un pamatā tie ir banku kredīti, ko vēlāk atgūst ar nomas maksu. Daļu īpašumu tā joprojām piedāvā iegādāties izsolēs.

Saturs © 1995-2010
Izdevniecība Dienas bizness, SIA Visas tiesības paturētas

New Europe Ltd
Meistaru iela 10/12, 5th floor
Riga, LV-1050
Phone +371 67780577
Fax +371 67780578
E-mail info@neweurope.lv

Copyright © 1993—2011 New Europe Real Estate Ltd.

Cube – web design and development