Cenai krītot, ārzemnieki investē Latvijas zemē

2008, 23rd September

Latvijas ekonomikas atdzišanas laikā ārvalstu investori iegulda ievērojamas summas nekustamo īpašumu kompāniju pamatkapitālā.
To rāda SIA Lursoft pēc LR Uzņēmumu reģistra informācijas apkopotie dati.

Investē projektos
"Lai arī šobrīd Latvijā nekustamo īpašumu tirgū iezīmējusies «atdzišana» un kritušās cenas, tomēr ārzemnieku interese par šo tirgu tikai pieaug," norāda SIA Lursoft pārstāvis Ainars Brūvelis. Viņš savu teikto pamato ar statistikas datiem. Tā salīdzinoši lielas investīcijas šogad Latvijā veikuši Zviedrijas investori, kuri lielākoties ieguldījuši meža nozarē. SPP Livforsakring AB investējis 13.23 milj. Ls meža un lauksaimniecības zemju kompānijā SIA Foran Real Estate, kurā vēl par tikpat lielu summu - 13.23 milj. Ls - pamatkapitālu palielinājusi Norvēģijas kompānija Storebrand Livsforsikring As. Tādējādi lielāko ārvalstu investoru sarakstā, kuri ieguldījuši visvairāk Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā, Storebrand Livsforsikring As ar 24.27 milj. Ls ierindojusies 15. vietā. Arī Zviedrijas kompānija Bergvik Skog AB investēja 2.52 milj. Ls SIA Fraxinus pamatkapitālā, kas nodarbojas ar meža un lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu, norāda A. Brūvelis. Viņš pieļauj, ka daudziem vietējiem uzņēmējiem, šobrīd nav pieejami finanšu resursi, lai aktīvi turpinātu meža zemju iegādi, kamēr šādu problēmu ārvalstu pircējiem neesot. Arī vairāki citi aptaujātie atzina, ka, bankām faktiski pārtraucot kreditēt nekustamo īpašumu iegādi un tiem krītoties cenai ārzemniekiem ir iespēja tos iegādāties par salīdzinoši zemām cenām, jo vietējo pircēju tikpat kā neesot.

Dānijas biznesmeņu ieguldījumi Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā nav lieli, bet ir šīs valsts investoru interese par nekustamajiem īpašumiem Latvijā, jo reģistrēti 15 uzņēmumi, kuru nosaukumā ir Den Lat International, tāpat var secināt, ka Pilgārdu ģimene ir uzsākusi Latvijā nopietnu nekustamo īpašumu biznesu, kopumā investējot vai vadot vairāk nekā 20 uzņēmumus Latvijā, skaidro A. Brūvelis.

"Lielas aktivitātes Latvijā, investējot 15.9 milj. Ls vairāku nekustamo īpašumu kompāniju pamatkapitālā, ir veikusi Lielbritānijas kompānija New Europe Real Estate Ltd, palielinot savu ieguldījumu apmēru līdz 37.6 milj. Ls un kļūstot par astoto lielāko ārvalstu investoru Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā," skaidro A. Brūvelis. Viņš norāda, ka šogad New Europe Real Estate Ltd lielākā investīcija bijušas 7.44 milj. Ls SIA Ungura nami un SIA Ezerparks 3.14 milj. Ls, SIA Jumurdas nami - 1.13 milj Ls un 1.11 milj. Ls SIA Ķīšezera centrs pamatkapitālā.

"Krīze vienmēr atstāj iespaidu uz cenām, un tas dod iespēju investoriem slēgt darījumus par jaunu nekustamo īpašumu iegādi," uzsver IBS Prudentia partneris Jānis Lielcepure. Viņaprāt, šī tendendence norāda uz to, ka investīciju piesaiste pamatkapitālam aizvieto banku finansējumu. "Bankas pašreizējā situācijā praktiski nekustamā īpašuma darījumus nefinansē," skaidro J. Liecepure. Viņš arī piekrīt, ka tieši šī iemesla dēļ samazinājies potenciālo pircēju skaits, par ko arī liecina rukušais darījumu skaits šajā sektorā. Vēl vairāk - kapitāla palielināšana notiek tikai jau aizsāktiem projektime arī nekustamo īpašumu jomā, bet vairs netiek uzsākti jauni, skaidro J. Lielcepure. Viņš arī neredz nevienu investoru, kurš agresīvi tirgū pirktu īpašumus, drīzāk tiekot novērota nogaidoša tendence - sak, paskatīsies, kas notiek tirgū uz pavasari (stabilizējas cenas vai ne), un tad arī pieņems lēmumu, ko darīt.

Saturs © 1995-2010 Izdevniecība "Dienas bizness", SIA
Visas tiesības paturētas
Publicēts: 23.09.2008
Autors: Māris Ķirsons kirsons@db.lv 67084410

New Europe Ltd
Meistaru iela 10/12, 5th floor
Riga, LV-1050
Phone +371 67780577
Fax +371 67780578
E-mail info@neweurope.lv

Copyright © 1993—2011 New Europe Real Estate Ltd.

Cube – web design and development