Būvē, neraugoties uz kūtro tirgu

2010, 11th October

Jauno mājokļu tirgū dominē «iesaldēti» projekti, objektu pārņemšana, izsoles, taču atsevišķas kompānijas saskata attīstības iespējas.
Teorētiski tirgū nerealizēti ir vairāki tūkstoši dzīvokļu. Iepriekš vairākas kompānijas mēģināja aptvert buma laikā uzbūvētā vai puspabeigtā dzīvojamā fonda apjomu. Izskanēja, ka tirgū varētu būt ap diviem, četriem un pat astoņiem tūkstošiem dzīvojamo vienību dažādās stadijās, taču reāli piedāvājums ir krietni ierobežotāks - daudzos objektos būvniecība ir apturēta, projektus pārņem banku struktūras, dažādu iemeslu dēļ dzīvokļi netiek tirgoti vai pircējiem vienkārši tie nav pievilcīgi. Tāpēc var runāt par paradoksālu situāciju - piedāvājums it kā ir plašs, bet, vēloties atrast savām vajadzībām un gaumei atbilstošu mājokli, nākas secināt, ka nekā jau īsti neesot. Realizācijas pieteikto projektu skaits ir niecīgs, tāpēc pat pēc pāris gadiem var izveidoties deficīts, pastāv arī šāds viedoklis. Dažas kompānijas sāk apsvērt vai jau sākušas jaunu dzīvojamo māju būvniecību, kas atbilstu pašreizējām potenciālo pircēju vajadzībām. Turklāt būvniecības izmaksas ir izdevīgas. Tiesa, būvniecība drīzāk būs par investoru līdzekļiem.

Sāk ar Ķīpsalu
SIA YIT Celtniecība ir sākusi projekta Riverstone būvniecību Rīgā, Ķīpsalā, kur plānotas divas ēkas. To nodošana ekspluatācijā ir plānota līdz nākošā gada beigām. Cenas šajā projektā būs no 1000 Ls/m2. Projektu finansē mātes uzņēmums Somijā, bet kopējās investīcijas būs aptuveni 2 milj. latu.

"Būvniecību sākām, rūpīgi izpētot tirgu. Šobrīd Rīgā ir ierobežotas iespējas izvēlēties dzīvokli ar šādām pazīmēm: laba kvalitāte, saprātīga cena, veiksmīgs sadalījums projektā pa dzīvokļu tipiem, kā arī optimāls dzīvokļa izmērs, laba atrašanās vieta un attīstīta infrastruktūra, stabils attīstītājs, energoefektivitāte," pauž SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē. Vajadzību pēc jauniem dzīvokļiem parāda gan relatīvi zemais dzīvojamās platības apjoms uz vienu iedzīvotāju (27 m2 uz vienu cilvēku - viens no zemākajiem rādītājiem ES), gan esošā dzīvojamā fonda sliktais tehniskais stāvoklis, jo tas pamatā būvēts pagājušā gadsimta 70. un 80. gados, viņš teic.
Uzņēmuma plānos ir arī projekts Ziepniekkalnā.

Mazi un ekonomiski
"Uzskatām, ka tirgū tuvākajos gados notiks un jau tagad notiek būtiskas iedzīvotāju prasību izmaiņas attiecībā pret dzīvokļiem jaunās mājās. Ekspluatācijas izmaksu samazināšana, augstāka būvniecības kvalitāte, kompakti dzīvokļi ar ērtu plānojumu - šāds jauns piedāvājums būtu jārada vidējam iedzīvotāju slānim, kuru pirktspēja aug¬stāka nekļust," norāda arī SIA New Europe investoru attiecību vadītāja Inese Jureviča. SIA New Europe šobrīd plāno pirmā dzīvojamā kvartāla būvniecību projektā Ezerparks. Pirmo ēku būvniecība varētu sākties 2011. gadā. Pirmajā būvniecības etapā varētu tapt līdz 140 vidējā Latvijas iedzīvotāju vēlmēm un maksātspējai atbilstošiem dzīvokļiem. I. Jureviča apgalvo, ka māju koncepcija būtiski atšķiršoties no piedāvājumā esošajiem jaunajiem projektiem. "Piedāvāsim ērta plānojuma divu un trīs istabu dzīvokļus, kuru vidējā platība būs mazāka par šobrīd tirgū piedāvājumā esošajiem nelikvīdiem aktīviem," viņa teic. Uzņēmums plāno, ka projekts būs pirmais, kurā bez būtiski pazeminātām apkures izmaksām, nākotnes īpašniekiem piedāvās arī lētāku elektroenerģiju, izmantojot attīstītāja izveidotu sadales tīklu Ezerparka kvartālā.
Projektēšanas un būvniecības darbu zemākas izmaksas ļaušot radīt pieejamus mājokļus plašam iedzīvotāju slānim.

Vēlas stabilitāti
Tirgus joprojām ir lēns, neslēpj SIA NCC Housing valdes loceklis Mareks Kļaviņš. NCC pārdošanas rezultāti kompānijas projektā Biķernieku ielā nav vienmērīgi - pavasara beigās, vasarā bija labāki, rudenī, pirms vēlēšanām, kad cilvēki vēl nezināja, ko sagaidīt no jaunievēlētajiem tautas kalpiem, - vājāki, bet vidēji mēnesī uzņēmums pārdod piecus dzīvokļus.
Tikko NCC pabeidza iekšējos apdares darbus vienā no mājām Biķernieku ielā. tādējādi paplašinot piedāvājumu vēl par 20 dzīvokļiem. Kopā ar iepriekšējo māju neiztirgotajiem mājokļiem, tie ir 31-32 dzīvokļi. Ja to tirdzniecība būs pietiekami sekmīga, uzņēmums apsver iespēju turpināt projektu tālāk - būvēt nākamo korpusu.
Pavasarī NCC nedaudz paaugstināja dzīvokļu pārdošanas cenu, tāpēc brīdi realizācijas temps palēninājās. NCC projektā Biķernieku ielā dzīvokļi šobrīd maksā nedaudz virs 1100 eiro/m2 (ja rēķina tikai iekštelpas) vai virs 1000 eiro/m2 (ja rēķina kopējo platību). M. Kļaviņš bilst, ka bankas ir aktivizējušas kreditēšanu - NCC plāno rīkot t.s. atvērto durvju dienu savā projektā, tajā piedalīsies trīs bankas. Cilvēki gan joprojām ir ļoti piesardzīgi. Viņaprāt, ja valdība spēs sakārtot valsts finanses, sniegt kaut kādu ilgtermiņa redzējumu bez radikālas, skarbas rīcības, tad varētu sagaidīt uzlabojumus kopumā.
Ņemot vērā zemes iegādes, infrastruktūras un būvniecības izmaksas, jaunie projekti tomēr lētāki nebūs. Paši dzīvokļi būs funkcionāli, racionāli. Pēc M. Kļaviņa domām, cilvēki pamazām mainīs vecos dzīvokļus pret jauniem, jo tiem varētu rasties problēmas ar apsaimniekošanu, uzturēšanu parādu dēļ. Ņemot vērā ES prasības, ka nākotnē būvēm jābūt ar nulles enerģijas patēriņu, par šī lietām kādreiz arī Latvijā sāks vairāk domāt, un tas viesīs pārmaiņas.

Pārplāno augstceltni
SIA Merks augustā ir sākusi būvniecību projekta Skanstes virsotnes trešajā augstceltnē. Dzīvokļi pārdošanā ir kopš šā gada septembra. Kā apgalvo kompānijas pārstāvji, pašlaik nopirkti ir septiņi dzīvokļi un 30 rezervēti.
Būvfirma nolēmusi mainīt dzīvokļu plānojumu. Objektā tā sākusi iekšējos apdares darbus. SIA Merks Attīstības projektu un projektēšanas daļas vadītāja Kristīna Skalberga stāsta: "Sadarbībā ar pārdevējiem, kuriem ir pieredze iepriekšējo objektu tirdzniecībā un kuri zina klientu loku, viņu vēlmes un prasības, koriģēts 2006. gadā izstrādātais un saskaņotais projekts. Mērķis bija panākt, lai visi dzīvokļi neatkarīgi no stāva, skata pa logu un citiem faktoriem būtu pircējiem pievilcīgi. Mainījām gan dzīvokļu plānojumu, uzlabojot funkcionalitāti un veidojot racionālākus telpu apjomus vannas istabām un guļamistabām, gan vairākus apdares materiālus un sanitārtehniku, izveidojot šodienas prasīgo pircēju prasībām atbilstošu produktu." Sākot ar 19. stāvu, izveidoti tikai lieli dzīvokļi ar plašākām iespējām stiklotās terases izmantošanai. Pēdējā stāvā pārprojektēti penthouse dzīvokļi. Dzīvokļi ir sākot no 55 m2. Cena šajā projektā ir 1300 - 1400 eiro/m2 (iekštelpu platība) no 3. līdz 18. stāvam, bet augšējos stāvos - 1700-1800 eiro/m2.
Lielāko daļu projekta uzņēmums finansēšot no saviem līdzekļiem, bet nobeiguma posmā tiks piesaistīts banku finansējums

New Europe Ltd
Meistaru iela 10/12, 5th floor
Riga, LV-1050
Phone +371 67780577
Fax +371 67780578
E-mail info@neweurope.lv

Copyright © 1993—2011 New Europe Real Estate Ltd.

Cube – web design and development